SVK lanceert #woningteller: elke woning telt

 

Het aantal inschrijvingen van kandidaat-huurders bij het Sociaal Verhuurkantoor Zuid-Oost-Vlaanderen piekt tijdens de eerste vijf maanden van 2021. Van januari t.e.m. mei 2021 verwerkte het SVK 632 dossiers van nieuw ingeschreven kandidaat-huurders, goed voor een stijging van 65% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

 

Woonnood gigantisch

“De stijging van het aantal kandidaat-huurders zet zich al enkele jaren door. De piek in het aantal geregistreerde kandidaat-huurders tijdens de eerste vijf maanden van 2021 is echter rechtstreeks toe te schrijven aan de coronacrisis,” aldus Herlinde Durnez (verantwoordelijke inschrijvingen bij het SVK Zuid-Oost-Vlaanderen). “De coronacrisis treft mensen in armoede nog dieper. Op onze wachtlijst staan ondertussen bijna 4.000 mensen die op zoek zijn naar een betaalbare en kwalitatieve huurwoning. Op de private huurmarkt swingen de huurprijzen de pan uit, waardoor mensen met een laag of bescheiden inkomen compleet uit de boot vallen. Het gaat om mensen die noodgedwongen in bijzonder precaire omstandigheden moeten wonen en leven. De verhalen van onze kandidaat-huurders zijn schrijnend en uitzichtloos. Ze zijn dakloos, slapen in hun wagen of hebben in het beste geval tijdelijk onderdak gevonden bij vrienden of familie. Zij kloppen daarom aan bij het SVK.”

 

#woningteller: elke woning telt

“Eigenaar-verhuurders kunnen via een verhuur aan het SVK ook mensen met een sociale achtergrond een kans geven,” aldus Jonas De Vlieger (algemeen directeur SVK Zuid-Oost-Vlaanderen). “Het SVK Zuid-Oost-Vlaanderen huurt inmiddels 700 betaalbare en kwalitatieve panden van private eigenaars en verhuurt ze voor een beperkte periode door aan mensen met de hoogste woonnood. Het SVK zoekt op korte termijn minstens 50 bijkomende woningen om de mensen in de meest precaire omstandigheden te helpen. Het lanceert daarom de campagne #woningteller. We zetten de woningteller vandaag op nul en gaan ervoor om tegen 1 november 2021 de kaap van 50 bijkomende huurwoningen te ronden. De teller is te volgen via onze website en onze sociale media kanalen.” Volg hier de woningteller.

 

Verhuur gerust

“Eigenaars kunnen via het SVK ‘gerust’ verhuren en genieten van een waaier aan voordelen zoals een huurovereenkomst van minstens 9 jaar, gegarandeerde huurbetaling, geen leegstand, coördinatie van het onderhoud en een kosteloze administratie,” aldus Jonas De Vlieger. “Daarnaast genieten ze van fiscale voordelen, renovatie- en energiepremies, een btw-tarief van 12% bij nieuwbouw en 6% bij afbraak en heropbouw.”

Geïnteresseerde eigenaars kunnen contact opnemen via info@verhuurgerust.be of 053 39 40 70. Meer informatie via deze link.