Sociale verhuur in de kijker met de steun van De Warmste Week

 

De Warmste Week, de jaarlijkse solidariteitsactie van VRT, stond vorig jaar in het teken van kansarmoede. Met een opbrengst van meer dan 5 miljoen euro kunnen 270 projecten gerealiseerd worden. Een van deze projecten is (T)huis gezocht, dat focust op het verbeteren van de woon- en levenskwaliteit van kwetsbare alleenstaande ouders en hun kinderen in Aalst. Met de steun van De Warmste Week konden de twee organisaties achter het project een pakkende reportage maken over sociale huisvesting.

 

 

Het project (T)huis gezocht is een samenwerking tussen Vierdewereldgroep Mensen voor Mensen en Sociaal Verhuurkantoor Zuid-Oost-Vlaanderen, en richt zich op kwetsbare eenoudergezinnen in Aalst. De organisaties willen het sociaal en kwalitatief woningaanbod verruimen voor alleenstaande ouders. Zij hebben een wankele positie als huurder met slechts één inkomen, en hebben tegelijkertijd nood aan voldoende woonruimte voor hun kinderen. Het project wil deze gezinnen helpen in hun zoektocht naar en het opbouwen van een nieuwe thuis, door kwalitatieve en betaalbare woningen in te huren van private verhuurders en deze door te verhuren als sociale woning. Daarnaast wil het project deze alleenstaande ouders en hun kinderen op maat ondersteunen: het doorbreken van hun isolement, het creëren van netwerken en de versterking van hun situatie in verschillende levensdomeinen zoals school, vrijetijdsbesteding of werk.

 

“Dankzij de steun van De Warmste Week hebben we een professioneel productiehuis onder de arm kunnen nemen om een pakkende reportage uit te werken over sociale verhuur en de ondersteuning op maat. Het resultaat is een video die in enkele minuten weergeeft waar het in essentie om draait, het recht op wonen voor iedereen,” legt Carline De Clercq uit, basiswerker bij Vierdewereldgroep Mensen voor Mensen. Met getuigenissen van huurders, verhuurders en medewerkers uit het project krijg je een goed beeld van de problemen waarmee alleenstaande ouders te maken hebben en de inzet van de organisaties om deze gezinnen duurzaam te ondersteunen.

 

Momenteel wachten meer dan 180.000 huishoudens op een sociale woning in Vlaanderen. Een vierde van deze wachtlijst zijn alleenstaande ouders met kinderen. Velen wonen momenteel in slechte omstandigheden of hebben geen eigen woning. Ze wonen in een onbewoonbaar verklaarde woning, worden tijdelijk opgevangen bij vrienden of familie, slapen in noodopvang of leven op straat.

 

Het project (T)huis gezocht wil een steentje bijdragen om voor deze gezinnen een goede thuis te vinden. Het project is daarom op zoek naar eigenaars die een woning willen verhuren. Dat kan gaan van een tweede woning die ze op de private huurmarkt aanbieden, woningen die iemand heeft geërfd en heeft gerenoveerd, of panden als vastgoedinvestering. “Te vaak nog weten verhuurders niet dat je je woning ook sociaal kunt verhuren en dat het heel wat voordelen biedt, en zetten ze daarom niet de stap richting een sociaal verhuurkantoor,” zegt Lieve DeSmet, teamcoördinator huurbegeleiding bij het Sociaal Verhuurkantoor Zuid-Oost-Vlaanderen. “Met deze reportage willen we verhuurders aanspreken om de optie sociale verhuur te overwegen en vrijblijvend met ons in gesprek te gaan om de voordelen en mogelijkheden te bespreken.”

 

Wil je graag meer weten over het project (T)huis gezocht, of heb je een woning die je wil verhuren? Contacteer ons dan zeker eens op verhuur@svkzovl.be of 053 39 40 70.

 

Getuigenis van Kato, een tiener in armoede: picknick in je eigen tuin

Ik woon in een huis met mijn mama, broer en zus. We wonen daar al enkele jaren, maar zijn al veel verhuisd. Onze keuken staat in de veranda en als het regent, moeten we plastic leggen op de kasten, want het dak van de veranda lekt. De kookplaat van ons fornuis was daardoor heel lang stuk. Het enige dat wel nog werkte, was de oven. Mijn mama moest sparen voor een nieuw fornuis, dus toen hebben we heel veel bakjes lasagne opgewarmd.

 

Samen met mijn zus slaap ik op één slaapkamer. Maar daar is geen verwarming, het is echt koud in de winter. Dan ga ik mijn huiswerk maken in de living, aan de mazoutstoof is het toch een beetje warm. Soms slapen we ’s nachts met onze kleren aan omdat het zo koud is in onze slaapkamer. De vensters zijn oud en er zit een gat in het raam. Ik voel de wind als ik in mijn bed lig.

 

Ik spreek wel eens met vriendinnen af, maar niet thuis. Mijn droom is om later in een huis te wonen met een grote tuin, omdat ik heel erg hou van de natuur. Ik denk wel dat het leuk is om een picknick te organiseren in je eigen tuin, of om een tuinfeestje te geven.