Aalsterse dichter schrijft gedicht over sociale huisvesting voor Gedichtendag

 

 

Elk jaar vieren we in Vlaanderen en Nederland Gedichtendag op de laatste donderdag van januari, dit jaar op donderdag 26 januari. Voor deze editie van Gedichtendag schreef de Aalsterse dichter Patrick Lateur een gedicht over sociale huisvesting met als titel ‘Muren’ voor het Sociaal Verhuurkantoor Zuid-Oost-Vlaanderen en Vierdewereldgroep Mensen voor Mensen, voor hun project ‘(T)huis gezocht’ in Aalst.

 

Nationale Gedichtendag

Sinds 2000 wordt poëzie in Vlaanderen en Nederland jaarlijks extra in de kijker gezet op de laatste donderdag van januari, op de nationale Gedichtendag. Deze dag geeft ook dit jaar opnieuw het startschot voor de Week van de Poëzie.

 

Naar aanleiding van Gedichtendag schreef dichter Patrick Lateur het gedicht ‘Muren’ voor het project ‘(T)huis gezocht’ van het Sociaal Verhuurkantoor Zuid-Oost-Vlaanderen en Vierdewereldgroep Mensen voor Mensen. Lateur is classicus, vertaler en dichter, en gaf jarenlang les Grieks en Latijn in het Sint-Vincentiusinstituut in Aalst. Hij is zelf woonachtig in Gijzegem, een deelgemeente van Aalst, en reageerde dan ook meteen enthousiast op de vraag om een gedicht te schrijven voor het Aalsterse project ‘(T)huis gezocht’. Het gedicht ‘Muren’ is een pakkend gedicht over sociale huisvesting. Lateur schetst in zijn gedicht de problematiek waarin kwetsbare huurders zich bevinden, maar ook de hoop en het nieuwe begin.

 

‘(T)huis gezocht’ wil kinderarmoede bestrijden

‘(T)huis gezocht’ is een samenwerking tussen het Sociaal Verhuurkantoor Zuid-Oost-Vlaanderen en Vierdewereldgroep Mensen voor Mensen, met de steun van het Kinderarmoedefonds. Via dit project willen de twee organisaties kinderarmoede in Aalst structureel bestrijden door kwalitatieve, betaalbare huisvesting aan te bieden en eenoudergezinnen op maat te begeleiden.

 

“We zien dat bijna de helft van de wachtenden op een sociale woning gezinnen met kinderen zijn. Door een betaalbare en kwaliteitsvolle woning te voorzien voor deze gezinnen merken we dat er een belangrijke stressfactor wegvalt. Pas daarna kunnen zij andere uitdagingen aangaan zoals het opbouwen van een netwerk, zoeken naar zinvolle vrijetijdsbestedingen of creëren van ontwikkelingsprikkels voor de kinderen,” stelt Lieve DeSmet, teamcoördinator huurbegeleiding bij het Sociaal Verhuurkantoor Zuid-Oost-Vlaanderen.

 

Momenteel verhuurt het SVK al meer dan 170 woningen in Aalst, maar nog meer dan 600 kwetsbare gezinnen in Aalst wachten nog op een sociale woning via het SVK. “We appreciëren het enorm dat Patrick Lateur een gedicht heeft geschreven over sociale huisvesting, en hopen dat het een steentje kan bijdragen om de gigantische wachtlijst te verkleinen,” aldus DeSmet.