Artikel in De Morgen: "Deze verhuurders kiezen met hun hart en niet met hun portefeuille"

 

Ze leven wel vaker in slecht geïsoleerde huizen en kijken dit jaar dan nog eens aan tegen een geïndexeerde huurprijs: het leven van huurders is niet evident. Tenzij de verhuurder voor hen in de bres springt. De krant De Morgen publiceerde een artikel over verhuurders die verhuren met een hart voor hun huurders. Een van de verhuurders is Lorens, hij verhuurt enkele panden aan het Sociaal Verhuurkantoor Zuid-Oost-Vlaanderen.

 

Lees hieronder het volledige interview met Lorens. Het artikel verschenen in de Morgen kun je op hun website lezen.

 

Heb je zelf ook interesse om een woning of appartement te verhuren aan het Sociaal Verhuurkantoor Zuid-Oost-Vlaanderen? Neem dan contact op met ons via verhuur@svkzovl.be of bel op 053 39 40 70 voor meer informatie of een vrijblijvende afspraak. 

 

‘Op de privémarkt zou ik veel meer verdienen’

 

“Ik verhuur enkele panden via het Sociaal Verhuurkantoor Zuid-Oost-Vlaanderen. Ik sluit een contract van negen jaar met hen af: ik geef hen het huis voor die periode en zij zorgen ervoor dat er huurders zijn en ik mijn huur altijd krijg.

 

“Ja, op de privémarkt zou ik meer kunnen verdienen. Ik heb net een nieuwbouwwoning aan het socialeverhuurkantoor aangeboden en zal die verhuren tegen 550 euro. Voor datzelfde huis zou ik op de privémarkt wellicht 200 euro meer kunnen krijgen. Dus ‘technisch’ gezien verlies ik elke maand geld. Maar ik heb de stress niet die ik bij andere mensen wel hoor: ik word niet gebeld als er een kraan kapot is of moet niet op zoek naar nieuwe huurders.

 

“Hoe ik erop gekomen ben speciaal een woning te bouwen voor sociale verhuur? Ik had al enkele keren verhuurd via hen en was daar zeer tevreden over. Ik dacht: ik heb nog een bouwgrond waar ik een woning op kon zetten met twee slaapkamers, ideaal dus. Wat ook een voordeel was: door te beloven te verhuren via het Sociale Verhuurkantoor werd het btw-tarief voor de bouw van het huis verlaagd naar 12 procent in plaats van 21 procent.

 


“Wat ik ook altijd doe in de huizen en appartementen die ik verhuur, is de ramen en het dak isoleren. Dat zijn twee grote zaken die een grote rol spelen. En als er nog geen gascondensatieketel stond, plaatste ik meteen ook een nieuwe ketel. Dat ik dat niet moet doen? Op dat vlak ben ik wel groen. Anders smijt je de energie toch via de ramen en deuren naar buiten? Dat zou gewoon zonde zijn.

 

“Bovendien, een dak isoleren, zoveel kost dat niet in woningen die niet heel groot zijn. In vijf jaar tijd heb je dat terugverdiend. Akkoord, ik verdien dat dan niet meer. Maar ik zit er anders mee in mijn hoofd. Ik zou niet graag hebben dat er daardoor meer CO2 uitgestoten wordt."