SVK Zuid-Oost-Vlaanderen: 700 woningen in beheer

20 maart 2021

 

Met het knippen van het lint wordt het Leliehof officieel ingehuldigd.

 

Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele opende op 20 maart 2021 de 700ste woning van het Sociaal Verhuurkantoor Zuid-Oost-Vlaanderen vzw. De eer viel te beurt aan de stad Zottegem. Met de officiële opening van het Leliehof mag de stad 24 duurzame woonentiteiten toevoegen aan haar sociaal huurpatrimonium.

 

“Ik ben heel blij dat de uitbreiding van het sociaal en betaalbaar woonaanbod met privé-investeringen werkt”, laat Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele weten. “Als Vlaamse Regering vinden we de inzet van de sociale verhuurkantoren bijzonder belangrijk. Voor zowel de huurder als de verhuurder levert het verhuurkantoor heel wat voordelen op: het kantoor brengt alle administratie en nodige verzekeringen in orde en de verhuurder is zeker van een billijke huurprijs. Als overheid stimuleren we verhuur via SVK’s door bijvoorbeeld het verlaagd tarief op de onroerende voorheffing.”

 

“We zijn bijzonder fier om de 24 woonentiteiten van het Leliehof officieel te openen,” aldus Jenne De Potter (burgemeester Zottegem). “Ze zijn voorzien van doorgedreven energie-, gebruiks-, en materialenefficiëntie.”

 

Duizend woningen

“700 woningen mag misschien klinken als een mijlpaal voor de organisatie, toch is het werk nog lang niet af”, gaat Rita Vandenoostende (voorzitter SVK ZOVL) verder. “De coronacrisis treft mensen in armoede nog dieper. Op onze wachtlijst staan meer dan 3.000 mensen uit de regio die op zoek zijn naar een kwalitatieve en betaalbare woning. We mikken daarom op minstens 1.000 woningen tegen 2025 om mensen met de hoogste woonnood te kunnen helpen.”

  

 

SVK zoekt… verhuurders

Om de geplande groei te kunnen verzekeren doet het Sociaal Verhuurkantoor een oproep aan alle eigenaars in de regio om hun woning via het SVK te verhuren. “Eigenaars kunnen via het SVK ‘gerust’ verhuren en genieten van een waaier aan voordelen zoals een huurovereenkomst van minstens 9 jaar, gegarandeerde huurbetaling, geen leegstand, coördinatie van het onderhoud en een kosteloze administratie,” aldus Jonas De Vlieger (algemeen directeur SVK ZOVL). “Daarnaast genieten ze van fiscale voordelen, renovatie- en energiepremies, een btw-tarief van 12% bij nieuwbouw en 6% bij afbraak en heropbouw.” Geïnteresseerde eigenaars kunnen contact opnemen via info@verhuurgerust.be of 053 39 40 70.