Hoeveel huur betaal ik?

Voor een ingehuurde woning, betaal je een vaste huurprijs die niet van je inkomen afhangt.

 

Vaste huurprijs

Wij onderhandelen met de eigenaar de best mogelijke huurprijs. Maar, er zijn geen wettelijke regels over hoeveel huur een verhuurkantoor/woonmaatschappij mag betalen aan de eigenaar en hoeveel we dus aan jou vragen. Daardoor kan de huurprijs van twee woningen nogal eens verschillen, ook al lijken ze op het eerste gezicht gelijkwaardig. 

 

Het is wel zeker dat de huurprijs die je bij ons betaalt lager ligt dan de huurprijs op de private markt. We houden ook rekening met de grenzen van de huursubsidie (zie verder).

 

Een lagere huurprijs dankzij extra financiële steun

We helpen jou om tussenkomsten zoals de huursubsidie of een verminderde onroerende voorheffing aan te vragen, als je daarvoor in aanmerking komt.

 

Huursubsidie

De huursubsidie is een maandelijkse tussenkomst in de huurprijs, zodat je huurprijs lager wordt. Je moet voldoen aan enkele voorwaarden om in aanmerking te komen. We helpen jou om dit uit te zoeken.

 

Heb je recht op een huursubsidie? Dan verrekenen we deze subsidie automatisch in jouw huurprijs.

 

Meer informatie over de huursubsidie vind je op de website van het agentschap Wonen-Vlaanderen.

 

Vermindering onroerende voorheffing

Heb je twee kinderen of meer ten laste of ben jij of iemand van je gezin ernstig gehandicapt? Dan kom je in aanmerking voor de vermindering onroerende voorheffing. Dit is een vermindering op de grondlasten.

 

De eigenaar betaalt de onroerende voorheffing, maar je kan als huurder deze vermindering toch aanvragen. 

 

Wij doen de aanvraag voor jou en volgen op of de vermindering jou effectief elk jaar ten goede komt. Jij krijgt elk jaar een brief met het bedrag van de vermindering, dat we een keer per jaar aftrekken van jouw huurprijs. Meer informatie lees je op de website van de Vlaamse Belastingsdienst (VLABEL).