Sorteren van huishoudelijk afval

 

In België ben je verplicht om huishoudelijk afval te sorteren. Door huishoudelijk afval correct te sorteren, kunnen zoveel mogelijk producten gerecycleerd worden in nieuwe materialen. Doordat we sorteren, kunnen de gebruikte verpakkingen opnieuw ingezet worden als grondstof, bespaar je energie en stoot je minder CO² uit.

 

Sommige soorten afval, zoals de afvalcontainer, PMD of papier, worden aan huis opgehaald. Maar je kunt ze ook deponeren op verzamelpunten of in recyclageparken.

 

Sorteren is niet enkel goed voor het milieu, je kan er ook een hoop geld mee besparen. Hieronder verzamelden we enkele handige tips om efficiënter te sorteren.

 

Afvalkalender

De afvalkalender bevat heel wat nuttige informatie om je te helpen sorteren. De papieren kalender krijg je elk jaar in de maand december in de bus, of bij de domiciliewijziging. Je kan de afvalkalender ook op je gsm bekijken via de Recycle!-app of op de website.

 

In de afvalkalender vind je onder andere volgende informatie:

  • ophaaldagen van de verschillende afvalsoorten
  • sorteerinstructies
  • tijdstip waarop je jouw afval mag buitenzetten

 

Waar kan je terecht voor ander huishoudelijk afval?

Niet al het huishoudelijk afval kan je buiten zetten voor ophaling. Via het handige overzicht op de website van Recycle! zie je waar het dichtstbijzijnde recyclagepark is, waar je er glasbollen staan, waar je batterijen kunt inleveren, of waar een kringloopwinkel in je buurt is. 

 

Heb je kapotte lampen of klein elektro? Deze kun je gratis afgeven in een Recupel-inzamelpunt in je buurt. 

 

Ook oud frituurvet of frituurolie kan je gratis inleveren op heel veel inzamelpunten. Het dichtstbijzijnde inzamelpunt vind je via de website van Oliobox.

 

Sorteergidsen

Twijfel je wat er wel en niet mag in de PMD-zak, bij glas of bij papier en karton? Download dan de handige sorteergidsen waarin staat hoe je de meest voorkomende verpakkingen wel of niet mag sorteren. Ook krijg je enkele handige tips om beter te recycleren.

 

Vermijd verstoppingen

Om de problemen van verstoppingen en de kosten van ontstoppingsdiensten te vermijden, is het belangrijk om geen zaken in de wc of wasbak te gooien die daar niet thuishoren. Enkel toiletpapier mag je in de wc-pot gooien. Een ontstoppingsfirma kost al makkelijk € 150, dus beter voorkomen dan genezen is de boodschap!

 

Hieronder vind je enkele veelvoorkomende oorzaken van verstoppingen.

  • Spoel geen voorwerpen door het toilet zoals maandverband, tampons, oorstokjes, luiers en wc-rollen. Wc-rollen horen bij papier en karton, maandverband en tampons horen bij het restafval.
  • Gooi vochtige doekjes of babydoekjes ook bij het restafval en niet in de wc. Deze lossen niet op.
  • Gooi geen vetten of oliën in de wc. Breng ze naar een inzamelpunt waar je dit gratis kunt deponeren.
  • Spoel geen etensresten door de wasbak. Deze horen bij het groente- of fruitafval (GFT) of bij het restafval.