Kerkfabrieken in Ninove investeren in acht sociale woningen 

8 februari 2022

 

Kerkfabrieken in Ninove investeren in sociale woningen

 

Verkoop van oude gebouwen 

De verschillende kerkfabrieken in Ninove, verantwoordelijk voor het beheer van het kerkpatrimonium, kiezen ervoor om een deel van hun oude gebouwen en landbouwgronden te verkopen. Met de vrijgekomen middelen investeren ze in acht nieuwbouwappartementen in de regio die ze verhuren als sociale woning via het Sociaal Verhuurkantoor Zuid-Oost-Vlaanderen. Op die manier wordt het geld efficiënt beheerd en zijn ze minder afhankelijk van de inkomsten via belastingen. 

 

“Door de appartementen als sociale woning te verhuren, zorgt de kerkfabriek voor gegarandeerde maandelijkse inkomsten om de kosten te financieren zoals gas, elektriciteit of herstellingen”, aldus Alexander Vandaele (pastoor in Ninove).  De kosten voor de kerkfabrieken lopen steeds hoger op door de stijgende energieprijzen. Daarnaast bespaart de overheid steeds meer op de financiering van de kerkgebouwen.

 

 

Lange wachtlijst voor sociale woningen 

Momenteel telt de wachtlijst voor een sociale woning in Ninove meer dan 400 kandidaat-huurders. Dit zijn gezinnen en alleenstaanden die vaak in een dreigende dakloosheid verkeren en moeten rondkomen met een beperkt inkomen. “Via een investering in sociale woningen willen we kwetsbare gezinnen in onze gemeente op een duurzame manier ondersteunen,” zegt Alexander Vandaele.  

 

Het Sociaal Verhuurkantoor huurt momenteel meer dan 700 woningen in Zuid-Oost-Vlaanderen, waarvan 57 in Ninove, van een private eigenaar en verhuurt deze als sociale woning door aan de meest kwetsbaren met de hoogste woonnood. “De vraag naar kwalitatieve woningen is zeer groot”, vertelt Jonas De Vlieger (algemeen directeur SVK ZOVL), “en door lokale samenwerkingen zoals met de kerkfabrieken in Ninove kunnen we echt een verschil maken op de sociale huurmarkt.” 

 

 

Interessante ligging van de appartementen 

Een deel van de appartementen wordt gebouwd op de site van de oude limonadefabriek in Meerbeke. De appartementen zijn voorzien van een tuin of terras, en liggen op wandelafstand van het centrum van Meerbeke en een bushalte aan de N8 Ninove-Brussel. “Nabijheid van openbaar vervoer is een interessant aspect voor sociale woningen. We willen mensen goede levensomstandigheden bieden, zowel binnen in huis als buiten in de omgeving”, legt Jonas De Vlieger uit. De overige appartementen komen in Ninove, op de hoek van de Leopoldlaan en de Pollarestraat.